Sher High School

In 2014 heeft de eerste groep kinderen de basisschool afgerond. Zij zijn doorgestroomd naar de Sher High school. Deze school heeft 1500 studenten en bestaat uit 50 klaslokalen, 5 praktijklokalen, een laboratorium en een bibliotheek. De studenten op de middelbare school zijn 14 tot 18 jaar, met een uitloop tot soms 20 jaar wanneer een leerling later is ingestroomd.

Middelbaar onderwijs

In het middelbaar onderwijs krijgen de leerlingen naast de algemene vakken, die ook op de basisschool gegeven worden, ook veel les in techniek. Zij krijgen o.a. IT les, zodat zij meegaan met de moderne ontwikkelingen. Deze vaardigheden geven meer aansluiting op vervolgopleidingen en meer vaardigheden voor een betere toekomst, meer kans op werk en inkomen.

Na de 10th grade is er een university prepatory class. Hierin zitten alleen de beste leerlingen. Zij dienen een speciale toets te doen voordat zij hieraan mogen deelnemen.

Bibliotheek

Kinderen in Ziway hebben geen bijbaan. Zij mogen volgens de Ethiopische wet- en regelgeving pas vanaf 18 jaar werken. Toch hebben ze thuis niet veel tijd om aan hun huiswerk te zitten. Er moet vaak gezorgd worden voor broertjes en zusjes omdat de ouders aan het werk zijn. Daarom heeft Afriflora Sher op zowel de basisschool als de middelbare school een uitgebreide bibliotheek ingericht.

Ook als er geen school is, kunnen de studenten in de bibliotheek terecht. Er is altijd een begeleider aanwezig. De begeleiders worden om de 2 uur afgewisseld. Ook in het weekend.In de bibliotheek staan school-, werk- en leesboeken in de 3 talen; Oromo, Amharic en Engels. Boeken worden gekocht op de lokale markt of bezoekers nemen leesboeken mee voor de kinderen. Studenten mogen de boeken tot het einde van het schooljaar lenen en meenemen naar huis. Op deze manier krijgen de studenten de kans om zichzelf te ontwikkelen. Op de middelbare school bestaat er ook een klas voor huiswerkbegeleiding.

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Afriflora Sher brengt boeken, schriften en andere schoolbenodigdheden.

Slagingspercentage

99% van de studenten op deze school slaagt. Zij gaan dan studeren in Addis Abeba of op andere universiteiten in de omgeving.

Ambities

De leerlingen hebben veelal de ambitie om hun bevolking te helpen. Zij kiezen voor banen waarmee zij de maatschappij verder helpen, zoals:

  • Nurse
  • Ingenieur (roads, bridges, buildings, houses: civil instructions)
  • Chirurg
  • Dokter

Dit jaar doen de kinderen van deze school voor het eerst nationaal staats examen. Naar verwachting zullen 80% van de studenten naar de universiteit gaan. Hun deelname aan de universiteit wordt door de overheid betaald. Dit gebeurt in de vorm van een lening, zodra de studenten afgestudeerd zijn betalen zij dit terug of gaan zij werken voor de overheid.

Door het hoge opleidingsniveau van de Sher School, brengt Afriflora Sher studenten naar de universiteitssteden waarin zij goed aansluiten.

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

Middelbaar onderwijs, Middelbare school

 

Terug naar Home