Carbon footprinting
Afriflora Sher is CO2-neutraal
Met trots kunnen we melden dat we als bedrijf de CO2-neutrale status hebben. Hierin zijn scope 1,2 en 3 meegenomen. Onze CO2-voetafdruk wordt volledig gecompenseerd. Bijvoorbeeld de productie en het transport van onze rozen, de productie van materialen en gebruikte agri-inputs, maar ook de emissies als gevolg van het gebruik van auto’s en elektriciteitsopwekking. Voor 2019 en 2020 hebben PRé Consultancy en One Carbon World ons geholpen bij het berekenen, valideren en compenseren van de totale CO2-emissie.
Het berekenen van de emissie
Om te bepalen hoeveel CO2 moet worden gecompenseerd, dient de totale emissie worden bepaald. Dit was in 2020 een van de redenen om mee te doen aan de pilot over Carbon Foot Printing van het Floriculture Sustainable Initiative (FSI). Om de totale CO2-uitstoot van al onze activiteiten in Ethiopië en Nederland te meten en te berekenen, heeft onze partner PRé Consultancy de FloriPEF-methodologie en de Horti-Footprint Category Rules (ontwikkeld door Wageningen University) gebruikt. Alle emissies als gevolg van teelt, sortering, verpakking, transport en verwerking worden meegenomen in de emissieberekeningen. Maar ook alle input zoals meststoffen, kassenfolie en gebouwen.
Validatie van berekeningen
Om de juiste hoeveelheid CO2-credits te verkrijgen die nodig is om de uitstoot te compenseren, heeft One Carbon World alle emissieberekeningen en resultaten voor 2019 en 2020 geverifieerd. One Carbon World is een wereldwijde partner van het Climate Neutral Now Initiative, gelanceerd door de Verenigde Naties. Climate Neutral Now heeft als doel alle niveaus van de samenleving aan te moedigen en te ondersteunen om klimaatactie te ondernemen om tegen het midden van deze eeuw een klimaat neutrale wereld te bereiken, zoals vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs (2015).
Compensatie van emissie
Op basis van gevalideerde emissiecijfers hebben wij CO2-credit certificaten verworven. Met de geverifieerde CO2-credits (VER’s) voor 2019 ondersteunen we 2 projecten. De eerste betreft La Pitanga / Weyerhaeuser – een herbebossingsproject in Uruguay, Zuid-Amerika: OCW La Pitanga Project Brochure. Dit project, met een looptijd van 100 jaar, beslaat 18.000 hectare en is geverifiëerd door de Rainforest Alliance. Het tweede project betreft windenergie in India: OCW Alembic Wind Power Project Brochure. De carbon credits voor 2020 zijn ook gekoppeld aan een project in India: OCW Saving the ozone layer from India Project Brochure
Alle projecten doorlopen een strikt verificatieproces en staan onder direct toezicht van de Verenigde Naties. Het is onze ambitie om in de toekomst lokale Afrikaanse of Ethiopische compensatieprojecten te ondersteunen en zo een directe impact te hebben op het land waarin we actief zijn.
Reductie van emissies
Met het compenseren van onze uitstoot is het eerste doel behaald. De focus komt nu te liggen op reductie van uitstoot. De emissieberekeningen geven een goed inzicht in de zogenaamde ‘hotspots’. Voor onze operatie in Aalsmeer bijvoorbeeld schakelen we over naar LED-verlichting. In Ethiopië worden de mogelijkheden voor containervervoer onderzocht en overwegen we ook andere soorten materialen te gebruiken als input voor de teelt van onze rozen.
One Carbon World
Andrew Bowen, CEO van One Carbon World: “We zijn trots dat Afriflora Sher, de grootste rozenkwekerij ter wereld, zowel de Carbon Neutral International Standard als de UN Climate Neutral Now-deelname heeft behaald. Afriflora is een van de weinige organisaties die een GOUDEN erkenning hebben gekregen voor het meten van en bijdragen aan het compenseren van hun uitstoot. Zij toont een sterke toewijding in de strijd tegen klimaatverandering. Gefeliciteerd!”