dataLayer = [{ 'visitorIP': '143.179.10.174', '217.148.133.186' }]; Watermanagement - Afriflora Sher

Watermanagement in de regio

Afriflora Sher is zich ervan bewust dat water cruciaal is, zeker in een land als Ethiopië. Als rozenkwekerij in dit land ligt er dan ook de uitdaging om extra zuinig met water om te gaan. En ervoor te zorgen dat het niet ten koste gaat van de bevolking. Vanwege haar betrekkelijk “natte” klimaat was Ziway de juiste vestigingsplaats voor Afriflora Sher.

In deze regio regent het regelmatig en is er geen watertekort

Afriflora voelt zich medeverantwoordelijk voor het milieu in de regio waar ze werkt: Zo is de rozenkwekerij met partner IDH een project gestart om erosie tegen te gaan. Samen met andere partijen willen zij bomen planten vanwege een overvloed aan water bij veel regen. Door klimaatveranderingen ontstaan er nu extreme weersverschijnselen. Als er geen bomen en/of planten geplant worden, krijgt de omgeving last van verzakkingen en erosie. Afriflora Sher zet zich proactief in om dit probleem op te lossen.

Innovatief watermanagement door Wetlands

Daarnaast maakt Afriflora Sher gebruik van een uniek watersysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het hergebruik van water. Zo wordt er extra zuinig met het water omgegaan. Deze zogenoemde Wetlands zijn ontworpen door WUR (Wageningen University en Research). De Wetlands zuiveren vervuild water wat vervolgens hergebruikt wordt om de rozen water te geven. De wetlands worden onderhouden door de werknemers.

Waterzuivering

Afriflora Sher zorgt ervoor dat al het water dat zij gebruiken wordt opgevangen, denk aan: drainagewater, restanten water uit sproeilijnen, emmers, inpakhallen, toiletten etc. Halverwege de kassen zijn er filters aangelegd, die onderdeel uitmaken van een natuurlijk systeem. De filters zijn gevuld met koolstof waar verschillende rietplanten op groeien. Riet is een natuurlijke filter. Deze planten komen uit de lokale omgeving, zoals om het meer.

De wortels van deze planten zuiveren het water. Dit water wordt vervolgens naar een bak met vissen gepompt. Dat de vissen blijven leven bewijst dat het water schoon is. Wanneer het water chemicaliën zou bevatten, zullen ze niet blijven leven. Door dit gesloten systeem van Afriflora Sher stroomt er geen afvalwater naar de omgeving. Zo wordt er met grote zorg bijgedragen aan een goed milieu.

Water, Water

Water, Water   Water, Water

Water, Water

Water, Water

Water, Water

Water, Water

Water, Water

Minimaal watergebruik door drip irrigation

Op een steenworp afstand van Ziway, ligt het plaatsje Adami Tulu waar de nieuwste kassen van Afriflora Sher gevestigd zijn. In deze kassen wordt de grond van de locatie gebruikt om de rozenstekjes te planten. Deze grond wordt vochtig gehouden, zodat er stroken met greppels gemaakt kunnen worden. Zo kunnen werknemers makkelijk langs de rozen lopen. In het midden van een strook ligt de drip line.

De drip line is een rubberen slang die van het begin tot het einde loopt. Deze slang is aangesloten op het algemene irrigatiesysteem. De rozen worden zo druppelsgewijs bewaterd; drip irrigation. Op deze manier ga je zuiniger en efficiënter met water om.

Water, Water

Door heel zuinig met het water om te gaan en te hergebruiken wordt er een minimale hoeveelheid water gebruikt

De meeste traditionele rozenkwekers maken gebruik van “Flood irrigation”. Bij deze techniek wordt er veel meer water verbruikt en verspild. 

Het verschil qua watergebruik tussen traditionele farmers en Afriflora Sher is lastig te zeggen. Het is niet bekend wat andere kwekers exact verbruiken. Dan zullen rozen met rozen vergeleken moeten worden. 

Watermanagement Afriflora Sher als voorbeeld voor andere kwekers

Met haar gesloten systeem en wetlands voor waterzuivering loopt Afriflora Sher voor op andere rozenkwekers in de regio van Ziway. Sommige rozenkwekers willen nu een voorbeeld nemen aan Afriflora Sher en verdiepen zich ook in waterzuiveringssystemen. Op deze manier zal de hele regio er op het gebied van watermanagement op vooruit gaan.

Water, Water

Water, Water

Water, Water

 

Terug naar Home