Grondstof tot nadenken

Grondstof tot nadenken

Iets om over na te denken:

De Nederlandse economie is op dit moment goed voor 3% van alle internationale handel. En meer dan 30% van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland en de werkgelegenheid in het land is afhankelijk van zakendoen over de grens.

Tropisch fruit dat bestemd is voor supermarkten in heel Europa wordt verwerkt rondom Barendrecht. Een van de grootste chocoladefabrieken ter wereld staat in Veghel. Het kloppend hart van de wereldwijde bloemenhandel ligt in Aalsmeer. En groenten van over de hele wereld worden via Greenport Venlo door heel Europa gedistribueerd. Wat hebben deze gemeen? Ze profiteren allemaal van internationale duurzame handel.

De Nederlandse kracht ligt in het combineren van productie van eigen bodem met de import, verwerking en wederuitvoer van grondstoffen en producten van over de hele wereld. De kennis die Nederland heeft over voedsel en voedselproductie is uniek in de wereld en van strategische waarde voor duurzame ontwikkeling.

Internationale duurzame handel kan alleen bestaan als bedrijven de handen ineen slaan met hun overheid. Op 16 januari heeft IDH samen met Nederlandse private partners, waaronder Afriflora, een brief gepubliceerd om het belang van de wereldhandel in duurzaam geproduceerde landbouwgrondstoffen voor de toekomst van Nederland en onze partners in de producerende landen te benadrukken. Om de boodschap van deze brief tastbaarder te maken, is deze aangeboden aan de Kamerleden samen met een doos met daarin producten van de Nederlandse partnerbedrijven.

Om betaalbare en kwalitatief goede producten te garanderen, nu en ook in de toekomst, is het essentieel dat ook in Nederland de overheid de continuïteit waarborgt en het voortouw neemt. De box biedt stof tot nadenken over het nationale belang van internationale handelsketens.

 

Brief_Grondstof tot Nadenken

 

, Grondstof tot nadenken

Terug naar Home